пʼятницю, 16 березня 2018 р.

Перспективи утилізації сміття в Черкасах: звалище чи переробка?


15 березня о 14.00 в малій сесійній залі Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Д. (Байди) Вишневецького, 36, каб. 206) відбулася публічна консультація щодо змін правил утилізації сміття та перспектив будівництва заводу з переробки відходів у Черкасах. Як зазначив координатор ГО "Центр UA" в Черкаській області Сергій Пасічник, в місті щомісяця збирається близько 36 тисяч кубометрів твердих побутових відходів – це до 430 000 кубометрів на рік, а наявний сміттєзвалищний ресурс вичерпається за найближчі півтора-два роки. Україна в плані відходів та утилізації значно відстає від інших країн.
Наразі існує кілька проблем із утилізацією сміття, які існують в Черкасах. Це вичерпність сміттєсховища, збільшення кількості сміття, низька культура громадян та зміни в законодавстві щодо сортування сміття.
- Із 1 січня змінилася законодавча база, тому буквально через рік проблема із сміттям може стати для нас цілком реальною, — сказав Сергій Пасічник. — Тому ми сьогодні тут зібралися, що обговорити ті проблеми, які перед нами стоять.

Для їх вирішення існує кілька альтернативних рішень:
- будівництво сміттєпереробного заводу;
- розширення старого чи будівництво нового полігону-сміттєсховища;
- продаж сміття у сусідні громади.
Якщо говорити про будівництво сміттєпереробного заводу, то у місті Черкаси (за інформацією з відкритих джерел) було дві пропоозиції побудувати такі заводи.
ТОВ "Еко-Баік" планувало розмістити таке підприємство на території колишнього ВАТ "Хімволокно". Згідно з проектом, завод мав би переробляти усі тверді побутові відходи протягом 25 років. Однак на громадських слуханнях у вересні черкасці не підтримали побудову цього заводу. Аналогічне підприємство неподалік ПАТ "Азот" планує розмістити і ТОВ "Еко-Че", залучивши хорватські інвестиції. Але наразі підприємство не може отримати поштову адресу.

Від ТОВ "Еко-Че" виступив його представник Анатолій Прокопов, який займається питаннями сміття вже 4 роки. За його словами, вже найближчим часом розпочнеться підготовка майданчика для будівництва сміттєсортувального заводу. Земельна ділянка під будівництво цього заводу була виділена ще три роки тому, однак будівництво не здійснювалося. До того ж, наголосив Анатолій Прокопов, ця земля приватна і знаходиться за межами населеного пункту. Майданчик має розміщуватися навпроти прохідної ПАТ «Азот». Підприємство має вступити в дію вже за 13 місяців. Це будуть дві сортувальні машини (здатні сортувати 40 тонн сміття за годину щодня кожна), які фасуватимуть сміття по тюках. Принцип роботи цього заводу не передбачає жодного спалювання, сміття там сортується і відправляється до переробників. Проект коштує близько 17 мільйонів євро. Для реалізації проекту було залучено хорватські інвестиції під гарантії «Укргазбанку». Забруднення навколишнього середовища не буде, переконує представник товариства. За його словами, договори на переробку відходів уже укладені. 

Ще одним із варіантів вирішення проблеми є розширення діючого сміттєзвалища. "Розширення на 10 гектарів полігону в Руській Поляні вистачить щонайменше ще на 15 років", – зазначив Сергій Пасічник.
Сергій Шмиголь, колишній голова Студентської ради ЧДТУ, а зараз асистент кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин розказав, що перебуває на стажуванні в Німеччині і тематика його наукової роботи саме стосується утилізації та переробки сміття. Також він запросив усіх бажаючих відвідати сміттєпереробне підприємство в Німеччині, роботу якого він вивчає.

Начальник відділу екології Черкаського МВК Володимир Гусаченко розказав, що наразі вже все готово для розширення наявного сміттєзвалища та початку роботи з сортування сміття на ньому. При цьому він відзначив, що відходи це є власність міста і тому цей ресурс громада може тільки продавати тим підприємствам, які займаються утилізацією і переробкою різних сортів відходів.

Наталія Фоміна, голова ЧОО Всеукраїнської екологічної ліги, розказала, що ще в 2003 році було підготовлено відповідну екологічну програму, яка так і не була затверджена. Крім того, разом з своїми колегами, зокрема з доктором технічних наук, завідувачем кафедри хімічної технології неорганічних речовин Генадієм Столяренком, вони неодноразово запрошували іноземні компанії, готові почати будівництво сміттєпереробного заводу. Але місто не змогло дофінансувати 20% вартості проекту, передбачені умовами.

Депутат міської ради від "Громадянської позиції" Руслан Зоря вже тривалий час вивчає питання можливості сортування і переробки сміття. За його словами, він перший ініціював відмову від будівництва заводу компанії ТОВ "Еко-Баік" через порушення технологій спалювання відходів. Депутат впевнений, що повністю вирішити це питання неможливо, доки не будуть добре налагоджені стосунки між Черкаською міською та обласною радами. "На сьогодні діалогу між радами немає. Вони мають сісти за один стіл і вирішити ці всі питання, адже 4 роки поспіль вони будують окремі плани, а спільного – нічого не мають", – зазначив Руслан Зоря.

В підсумку Сергій Пасічник подякував усім присутнім за участь та активну громадянську позицію, відзначивши, що «всі ми живемо в цьому місті і проблема сміття є важливою для кожного». Крім того, було вирішено разом з представниками екологічних організацій почати підготовку відповідної міської програми з сортування та утилізації сміття. Також координатор “Центр UA” анонсував тему наступної публічної консультації – ситуація навколо реформування профтехосвіти в області.

ГО “Центр UA” запроваджує практику вирішення місцевих проблем шляхом пошуку оптимальних рішень спільно з громадою. Проведення публічних консультацій з залученням представників різних заінтересованих сторін дозволить місцевій владі  розробляти та ухвалювати більш якісні рішення, які будуть зрозумілими і тому підтриманими громадою.

 За додатковою інформацією звертайтеся до координатора ГО «Центр UA» в Черкаській області Сергія Пасічника – (066) 217 24 55.

 Публічна консультація відбувається в рамках проекту “Програма сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст діяльності в рамках проекту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Немає коментарів:

Дописати коментар