середу, 14 березня 2018 р.

Як будувати містки між місцевою владою та громадянським суспільством? Досвід ГО «Центр UA»




За рік роботи команді громадської організації «Центр UA» (співзасновники ЧЕСНО, платформи Реанімаційний Пакет Реформ) вдалось залучити до розробки та втілення реформ національного рівня декілька тисяч лікарів, освітян, представників органів місцевого самоврядування, активістів і журналістів. Громади Черкащини також взяли участь у публічних консультаціях, під час яких долучились до напрацювання рішень у медичній, освітній та політичній сферах. Після перших результатів роботи запит на вирішення проблем шляхом публічних консультацій серед черкасців підвищився – громадяни хочуть брати участь у напрацюванні змін, які вплинуть на їхню якість життя.
Більшість рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування у Черкасах були прийняті без урахування думки виконавців і тих, на кого ці рішення  вплинуть. Це попри те, що громади Черкас мають спільне бачення розвитку свого міста та бажання разом із місцевою владою працювати над вирішенням місцевих проблем. Вони формують коаліції, розробляють спільні плани дій та пропонують місцевій владі власні рішення. Серед громадян існує запит на побудову конструктивного діалогу між владою та громадськістю, який би дозолив зібрати думки місцевих громад та врахувати їхнє бачення щодо затребуваних змін у регіоні.
 
Зокрема, минулого місяця мешканці Черкас спільно із місцевою владою працювали над вирішення проблеми, яка склалася навколо недієздатного виконкому міської ради. В рамках першої публічної консультації, представники політичних партій, журналісти та активісти обговорили принципи та механізми формування нового складу виконавчого комітету, а також кандидатур, що будуть до нього входити. Наразі місто має виконком, і приємно, що багато з того, що прозвучало на нашому заході було почуто.
Однак проблеми Черкас не закінчуються на виконкомі. Наразі гостро постає питання будівництва сміттєпереробного заводу. Місто щороку виробляє до 430 000 кубометрів твердих відходів, а наявний сміттєзвалищний ресурс вичерпається за найближчі роки. Саме тому ми запропонували владі міста почати обговорювати «сміттєву» проблему та шукати її рішення шляхом проведення публічної консультації. Це відкрите обговорення актуальної для громади проблеми, в рамках якого представники органу прийняття рішень виносять на обговорення своє бачення проблеми та способів її вирішення, а учасники консультації пропонують власні альтернативні рішення й аргументують їх доцільність. Тому запрошуємо всіх зацікавлених містян взяти участь в публічній консультації, яка відбудеться 15 березня о 14:00 в приміщені Черкаської міської ради (мала сесійна зала). Під час події представники міської влади, громадські організації, експерти та журналісти обговорять проблеми утилізації сміття в Черкасах і перспективи будівництва заводу із його переробки.
Як показує практика функціонування політикуму на рівні Черкас і Черкаської області  без залучення громадськості до вироблення місцевої політики напрацьовані владою рішення ризикують бути не тільки неефективними і безуспішними, а часто й такими, що тільки поглиблюють проблему. Адже справжні зміни можливі тільки тоді, коли їх розуміють безпосередні виконавці реформ і ті, на кого ці реформи вплинуть – громадяни України.

Сергій Пасічник,
Координатор ГО «Центр UA» в Черкаській області



Немає коментарів:

Дописати коментар